Χαλκός - Επιχάλκωση. - nickel.gr Επιμεταλώσεις - ΧΑΛΚΟΣ ΝΙΚΕΛ ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Χαλκός - Επιχάλκωση.

Η επιχάλκωση εμποδίζει την διάβρωση και την οξείδωση να προσβάλλει το μέταλλο, και αποτελεί την βάση για την παραπέρα επεξεργασία και την σωστή επιμετάλλωση των αντικειμένων.
Η διαδικασία γίνεται με εμβάπτιση σε ειδικά μπάνια που περιέχουν ανοδικές πλάκες χαλκού με οξείδια και καθοδική ζεύξη με το αντικείμενο που θα επιμεταλλωθεί.
Η πρόσφυση  των ιόντων του χαλκού πάνω στο μέταλλο δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ προστασίας με πάχος ανάλογο του χρόνου παραμονής στο λουτρό.
Το στρώμα αυτό είναι η επιχάλκωση (γαλβανική) αλλά από μόνη της δεν είναι η πλέον αποτελεσματική προστασία. Ο χαλκός με την έκθεση στον αέρα οξειδώνεται και δημιουργεί άλατα.( πρασινάδες ). Πρέπει να ακολουθήσει η επιμετάλλωση με σκληρά μέταλλα όπως είναι το νικέλιο το χρώμιο και ο ορείχαλκος.

επιχάλκωση

Χάλκινα αντικείμενα .
Τα καθεαυτού χάλκινα διακοσμητικά αντικείμενα δεν επιχαλκώνονται αλλά καθαρίζονται και γυαλίζονται με πάνινες βούρτσες και ειδικές αλοιφές.
Στη συνέχεια μπορούμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την γυαλάδα τους με ειδικά βερνίκια επικάλυψης.

Χρηστικά σκεύη

Επειδή από την αρχαιότητα μέχρι και πριν μερικά χρόνια τα περισσότερα σκεύη μαγειρικής ήταν από χαλκό, (μπακίρι ) και οι άνθρωποι γνώριζαν τον κίνδυνο δηλητηριάσεων λόγω της οξείδωσης, φρόντιζαν ώστε να επικαλύπτουν το εσωτερικό μέρος με κασσίτερο (καλάι) .
Η επιμετάλλωση αυτή είναι γνωστή ως γάνωμα και το ανάλογο διαδεδομένο επάγγελμα της εποχής ο ΓΑΝΩΤΗΣ.


 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού